Hjärna, gener och jävlar anamma

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Föreläsningen ingår i programserien "Med fokus på skolan".

april

Örebro universitet presenterar

18:30 till 20:00

Hjärna, gener och jävlar anamma

Eventet har utlöpt

Om Hjärna, gener och jävlar anamma

Förståelse för matematik och läsning är inget människor föds med. Det krävs många år av träning innan barn kan räkna och läsa flytande. I samspel mellan gener och miljö omformas barnets hjärna och utvecklar nya funktioner. Barn är inte bra eller dåliga på matematik – de är snabba eller långsamma. En del behöver längre tid på sig och kanske dubbelt så mycket övning – och jävlar anamma – för att nå sina mål.

Den här föreläsningen lyfter fram betydelsen av träning för att alla barn ska lära sig läsa och räkna på en tillräcklig nivå. Den visar inblickar i ny forskning som bland annat visar att intensiv, digitaliserad träning på matematik kan öka sexåringars kunskapsnivåer med upp till 15 procent.

I föreläsningen beskrivs också olika typer av motivation. Fung­erar belöningar? Vilken roll spelar intresse och tron på att kunna förändras? En form av motivation som har visat sig vara särskilt viktig för att nå sina utvecklingsmål är grit, ett slags jävlar anamma. Barn behöver ett eget driv för att inte ge upp när de stöter på motgångar.

Torkel Klingbergs forskning om barns utveckling och träning av hjärnan befinner sig i den inter­nationella frontlinjen. I september 2016 kom hans senaste bok Hjärna, gener och jävlar anamma.

Hörsal L1, Långhuset, Fakultetsgatan 1, Örebro, Sverige